maandag 23 maart 2015

Onderzoek naar behoeften van familie als het gaat om familieparticipatie

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het van belang is familie te betrekken bij de behandeling van hun naaste. Samen met medestudent Marlies Radstaake heb ik kwalitatief onderzoek gedaan naar de behoeften van familie als het gaat om familieparticipatie.
Het onderzoek heeft plaatsgevonden op de afdelingen Unit 2 ziekenhuispsychiatrie van SymforaMeander Centrum voor psychiatrie en voortgezette behandeling De Atol van GGz Centraal
Er zijn groepsinterviews afgenomen onder familieleden en naasten om antwoord te krijgen op de vraag waar de behoeften van familieleden van de psychiatrische patiënt liggen als het gaat om familieparticipatie in de behandeling van hun naaste.
Vanuit deze groepsinterviews kan er geconcludeerd worden dat familie behoefte heeft aan meerzijdige partijdigheid in triade, waarin hulpverleners, patiënten en familieleden gelijkwaardig aan elkaar samenwerken. Concreet betekent dit dat familie behoefte heeft aan familiegesprekken, zeggenschap in behandelinhoudelijke beslissingen zoals overplaatsingen en medicatieveranderingen. Familie heeft een sterke behoefte aan informatie over voortgang, crisissen en veranderingen in de behandeling en familieleden vragen om een vast aanspreekpunt met wie zij structureel contact hebben. Tevens heeft familie behoefte aan psycho- educatie.
De tegemoetkoming aan bovenstaande behoeften blijkt nog lang niet altijd realiteit te zijn en de aanbeveling wordt dan ook gedaan om familie te betrekken als meerzijdige partij in de behandeling.
Hebt u interesse in het volledige onderzoeksverslag stuur dan een e-mail.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten