Project

Er is momenteel veel aan het veranderen in de zorg, de hervorming van de langdurige zorg, de AWBZ gaat over naar de gemeenten en wordt de Wet langdurige zorg (Wlz) De transformatie van verzorgingsmaatschappij naar burgerparticipatie is daar ook een groot voorbeeld van. De overheid vraagt ons meer verantwoordelijkheid te nemen voor de naasten om ons heen. De familie of de naasten zal een grotere rol gaan spelen binnen de behandeling van de patient.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de participatie van familie positieve effecten heeft op de patiënt, het bevordert medicatietrouw, stelt terugval uit, leidt tot minder heropnames en betere prognoses, verkort de opnameduur en maakt de behandeling goedkoper.
GGz Centraal laat met hun meerjarenplan en kernwaarden zien dat ze mee willen gaan met maatschappelijke veranderingen en de zorg dichtbij en betrokken willen bieden. Familieparticipatie is daar ook een onderdeel van. Wij als hulpverlener lopen maar een klein stukje mee op de weg van de patiënt, maar familie of naasten daarentegen lopen al veel langer mee of komen steeds weer terug in het leven van de patiënt. Dat is de toekomst en daar willen we ons op richten. Dus op vele vlakken is de participatie van familie wenselijk. Wij, als team van de Atol, willen ook mee veranderen en de kwaliteit van zorg verbeteren ter bevordering van de patiënt.

Vanuit deze gegevens is voortgezette behandeling 'De Atol' ongeveer een jaar geleden begonnen met het verbeteren van familieparticipatie binnen de behandeling van de patiënt.
Na verschillende teambijeenkomsten binnen 'De Atol' over dit onderwerp werd duidelijk dat de hulpverleners behoefte hebben aan duidelijke richtlijnen en handvaten hoe en wanneer familie te betrekken bij de behandeling.
Er is een werkgroep ontstaan, hebben gesprekken met de manager plaatsgevonden en een fonds aangeschreven voor financiële ondersteuning van het project. In de zomer van 2014 hebben we 7175 euro ontvangen van dit fonds en hebben we twee teamleden van andere afdelingen kunnen toevoegen aan onze werkgroep, zodat we met elkaar een breed gedragen beleid kunnen maken. In september 2014 zijn we daar dan ook mee gestart.
De vorderingen en ontwikkelingen van het project zijn te volgen via deze blog.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten