maandag 23 maart 2015

Eerste netwerkconferentie op de Atol

Aangestoken door de aandacht binnen de Atol voor familieparticipatie, hebben Maatschappelijk Werkster, Lyanne, en ik besloten eind januari 2015 een “ronde tafel gesprek” te organiseren rond een patiënte, mw R., die vanuit de VB de Atol met ontslag naar huis zou gaan. Met als doel terugval zo goed mogelijk te voorkomen door het netwerk rondom haar zoveel mogelijk te betrekken bij haar leven.  Patiënte vond het prima. We hebben besloten dit gesprek bij mw thuis te houden, met als voordeel dat de mensen rondom haar, mw zien in haar eigen omgeving, evt. daar kennis mee maken, en om het laagdrempelig te houden. Voor dit gesprek hebben we schriftelijk uitgenodigd;
-goede kennis
-(ex)vriend
-pastoraal medewerkster kerk
-Triade (zorginstelling, welke na ontslag woonbegeleiding zal leveren)
-bewindvoerder
-personeelsfunctionaris Concern voor Werk
We kregen meteen enthousiaste reacties en kregen slechts 1 afmelding. Triade, die de professionele begeleiding over zou nemen, kwam zelfs met 3 personen (2 begeleiding, 1 coördinator van zorg). We waren met 10 man, en pasten net in de woonkamer. Na de koffie door mw. verzorgd, nam Lyanne het woord, ik ging notuleren.  Het was mooi om te zien hoe bereidwillig men was om een zorgtaak op zich te nemen, al snel waren de aandachtspunten verdeeld;
-goede kennis bood aan mee te gaan naar ziekenhuisafspraken en bezoekjes aan zussen
-(ex)vriend haalt en brengt mw naar haar werk en komt met de vraag of vervoer vanuit het werk geregeld zou kunnen worden.
-personeelsfunctionaris spreekt af om achter het vervoer te gaan en kijkt welke dagen voor mw het fijnst zijn om te gaan werken. Tevens houdt ze in de gaten of mw het werk fysiek  aan kan gezien haar somatische beperking en kijkt zo nodig naar een meer geschikte werkplek binnen het bedrijf.
-met de begeleidsters Triade bespreken we met elkaar welke zorg mw nodig heeft en wat ze kunnen bieden. Hier komen concrete afspraken uit voort, volgende week komen ze bij haar en halen haar op om het gebouw van Triade te laten zien en zoeken 3 rustige dagen uit waarop mw kan mee eten bij Triade. Ook is er elke dag een contactmoment om medicatie te geven en krijgt mw 2 x per week hulp bij huishouden/administratie.
-bewindvoerder verteld hoe zijn zorg er uit gaat zien.
-2 zorgvragen blijven over voor de mensen van de kerk, ik heb van tevoren contact gehad met contactpersoon waarbij ze aangaf het heel jammer te vinden dat ze er niet bij kon zijn en dat ik haar gerust kon bellen. Dit heb ik dezelfde dag nog gedaan, contactpersoon ging meteen met de zorgvraag aan de slag.
Bijzonder fijn is het om te merken dat het netwerk met elkaar alle zorg rond mw op zich wil nemen. We kregen tijdens het gesprek meermalen te horen hoe fijn deze manier van overleg is, vooral de goede kennis van mw vertelde zich van tevoren zorgen te hebben gemaakt of mw het wel zou kunnen redden thuis, en is opgelucht dat ze er niet alleen voor staat maar dat het netwerk het met elkaar gaat doen. We hebben afgesproken dat ik alle afspraken op papier zet en rond zou mailen, met tevens alle telefoonnummers van elkaar. Ook na dit gesprek kreeg ik nog diverse mail met enthousiaste reacties. Kortom; voor herhaling vatbaar. Met de kanttekening dat deze casus zich bijzonder goed leende hiervoor, dit zal niet altijd zo zijn.


Elise Bouman
Verpleegkundige van voortgezette behandeling 'de Atol'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten